onsdag den 2. maj 2012

Frøken Jensens Kogebog...

har jeg stor fornøjelse af!
Kristine Marie Jensen blev født i 1858 i Randers, hvor hun boede og blev opdraget af sin bedstemor efter forældrenes alt for tidlige død. Da hun var blevet konfirmeret, rejste hun til København for, at deltage på et kursus hos Natalie Zahle. Derefter arbejdede hun som husbestyrerinde lige til sin død i 1923. Gennem årerne samlede hun et hav af opskrifter og i 1901 blev "Frk. Jensens Kogebog" udgivet.
Mit eksemplar er fra 1988, hvor Gyldendals Bogklub valgte at genudgive den. Den blev købt som ny, men nu... ser den ud som en rigtig kogebog skal se ud - godt brugt, småplettet og med fedtfingrer!

Men her er Frk. Jensens: Bradepandekage m/Æbler - som jeg bager den...

250 g margarine (2½ dl rapsolie synes jeg er lige så godt), 250 g sukker, 3 æg, 3 tsk. bagepulver, 2 tsk kardemomme, 400 g mel, 2 dl mælk og... ca. 6 æbler, 4 spsk sukker samt 2 tsk kanel.

Begynd med at skrælle æblerne, del dem i 1/4, fjern kernehuset og skær dem i tynde både. Bland de 4 spsk sukker med kanelen og vend æblerne i, så alle æblestykkerne er "sukkeret".
Blødgør fedtstoffet (hvis du bruger "margedulle") og rør det godt med sukkeret. Tilsæt æggene; 1 ad gangen og rør dejen, til den er let og luftig. Bland bagepulver, mel og kardemomme og tilsæt det skiftevis med mælken. Hæld dejen op i en smurt bradepande (30 x 40 cm er opskriften beregnet til, så den bliver lidt "flad" hvis du anvender din ovns bradepande, som sikkert er 40 x 40 cm. Men en mindre bradepande OG en springform passer til mængden). Stik æblebådene i dejen - taglag eller i mønster. Bagetid ca. 40 - 50 min. ved 170 C. Stik en strikkepind i; hænger der dej på pinden når du tager den op, skal den have lidt mere tid i ovnen.
Kagen er god at fryse. Lun den let i ovnen og servér creme fraiche til!
Uhm! Værd at prøve...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar